Priopćenje za medije: HSLS podržava uvođenje programa kratkih lanaca opskrbe

Priopćenje: HSLS podržava uvođenje programa kratkih lanaca opskrbe

Hrvatska socijalno liberalna stranka snažno podupire nastojanja novog ministra poljoprivrede gospodina Tolušića da uvođenjem programa kratkih lanaca opskrbe hranom ojača domaću proizvodnju, smanji uvoz hrane i Hrvatsku učini manje prehrambeno ovisnom zemljom. Upravo o tome HSLS već godinama govori i piše u svojim programima.

Na našu žalost, to dosada nije prepoznao niti jedan ministar, dok kod ministarstva kao institucije koja bi to trebala prepoznati i provoditi kao jednu od temeljnih svojih zadaća isto tako nismo naišli na razumijevanje. Nije potrebno čekati da takve stvari uvodimo tek kada „voda dođe do grla“ već ih programski treba promišljati daleko prije i djelovati na način da do ovakvih situacija enormne ovisnosti o uvoznoj hrani uopće ne dođe.

Kratki lanci opskrbe hranom već dugo su prepoznati i u različitim dokumentima Europske unije, a unatrag nekoliko godina ova tema je jako aktualizirana ne samo sa stajališta održanja i zaštite manjih i srednjih poljoprivrednika, razvoja lokane ekonomije i zaštite okoliša već i sa stajališta boljeg zdravstvenog stanja stanovništva zemalja članica.

Kako bi se ovaj vrijedan program proveo potrebno je dosta znanja i energije jer on, ukoliko želimo da uspije, traži pokretanje puno drugih projekata u poljoprivredi.

Prije svega mislimo na uspostavu učinkovitog sustava okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta te samih obiteljskih gospodarstava, udruživanje poljoprivrednika u tržišno konkurentne organizacije te jačanje njihove pozicije u pregovorima s trgovcima i otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda. Jednostavno moramo ih osposobiti i osnažiti kako bi se mogli uz što manje posrednika i što konkurentnije uključiti u ponudu putem kratkih lanaca opskrbe hranom.

Moramo biti svjesni činjenice da su javne institucije (vrtići, škole, bolnice, starački domovi i dr.) veliko tržište hrane u kojem sada dominiraju jaki trgovački lobiji koji nude jeftinu hranu, upitne kvalitete, stoga je potrebno dobro pripremiti kriterije i uvijete kojima će se naša domaća hrana učiniti konkurentnom.

HSLS nudi Ministarstvu poljoprivrede stručnu pomoć i suradnju kako bi se ovaj sustav što bolje ustrojio i provodio jer on nam je neminovan i prijeko potreban.

dr.sc. Miljenko Ernoić, v.r.

predsjednik Odbora za poljoprivredu