Priopćenje za javnost: HSLS protiv uvođenja novih naknada na motorna vozila

Facebooktwittergoogle_plus

U cijelosti prenosimo priopćenje HSLS-a o uvođenju novih naknada na motorna vozila:

 

HSLS se oštro protivi najavama iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode o uvođenju novih ekoloških  naknada za motorna vozila ovisno o godišnjem broju prijeđenih kilometara.

HSLS smatra da navedeni prijedlog nije pravedan te je diskriminirajući za vlasnike novih vozila koja za puno veću kilometražu emitiraju nekoliko puta manje onečićujuće tvari u zrak od starijih vozila. Na ovaj se način  ujedno destimulira  i kažnjava korištenje  voznog parka u gospodarske svrhe

HSLS smatra da građani i gospodarski subjekti plaćaju ionako velike poreze i namete kroz cijenu goriva i postojeći sustav registracije motornih vozila. Zbog toga, ovakav prijedlog smatramo neprimjerenim i suprotnim s svim najavama o smanjivanju financijskog opterećenja građana i gospodarstva za što se HSLS zalaže.

Bez obzira na novčani iznos novoplaniranog ekološkog poreza na motorna vozila, radi se o principijelno lošem pristupu u kreiranju zakonskih prijedloga koji se zadnjih nekoliko mjeseci prakticira u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.  U konkretnom slučaju  smatramo da se radi o amaterskom i demagoškim prijedlogu koji neće s ekološkog aspekta napraviti nikakve pozitivne pomake.

HSLS smatra da se smanjivanje emisija iz prometnog sektora treba postići poticajima u obliku manjeg poreza i ekoloških naknada za motorna vozila koja imaju sustave za smanjivanje emisija u okoliš i obrnuto.

HSLS poziva Ministarstvo zaštite okoliša i prirode da povuče planirani prijedlog te u okviru svojih nadležnosti  započne rješavati nagomilane probleme na stručan način vodeći računa o interesima gospodarstva i građana Hrvatske.

Za HSLS

Dorica Nikolić,v.r.

politička tajnica

 

Povezani sadržaj

PONOS HRVATSKE

PONOS HRVATSKE

Od srca čestitamo našim Vatrenima na osvojenom srebru na Svjetskom prvenstvu. Posebne čestitke našem kapetanu, istinskom vođi i najboljem igraču...

Telefon: 01 4810 401
Fax: 01 4810 404
Trg Nikole Zrinskog 17/1, 10 000, Zagreb
hsls@hsls.hr