Konferencija za novinare: Prognoza rezultata parlamentarnih izbora i osvrt na prijedloge Mosta

Facebooktwittergoogle_plus

U srijedu, 7. rujna, u središnjici HSLS-a održana je konferencija za novinare na temu Prognoza rezultata parlamentarnih izbora i osvrt na prijedloge Mosta. Na konferenciji su govorili predsjednik HSLS-a Darinko Kosor i potpredsjednik stranke Dario Hrebak.

AdobePhotoshopExpress_fb6ecd1bf5f245aa9a43bb5e1bde5645Darinko Kosor procijenio je da će HSLS nakon izbora u Saboru imati Klub zastupnika, a prognozira da će HDZ, s kojim HSLS surađuje u nekim izbornim jedinicama, i Narodna koalicija na čelu sa SDP-om, imati sličan konačni rezultat od oko 60 mandata, kao i da će Most osvojiti više od deset mandata. Iako je to nedovoljno da bilo koja od najjačih opcija sastavi saborsku većinu, Kosor smatra da HDZ i HSLS imaju puno veći postizborni koalicijski kapacitet od Narodne koalicije.

Tome u prilog, podsjetio je da je Most optuživao SDP i čelnika stranke Zorana Milanovića da im je pokušao ukrasti zastupničke mandate, da je sadašnji ministar gospodarstva Tomislav Panenić podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra gospodarstva, čelnika HNS-a Ivana Vrdoljaka, kao i da je HSS optužio Most za političku obmanu i prijevaru, uz sukob koji Most u Metkoviću ima s članom HSS-ova Predsjedništva Stipom Gabrićem Jambom.”Jedino što preostaje je da Most pregovara s HDZ-om i HSLS-om, a volio bih da pregovara i s predstavnicima nacionalnih manjina i to bi bila stabilna koalicija. HDZ, HSLS, Most i nacionalne manjine imali bi zajedno 80 mandata”, smatra Kosor.

Dodao je kako bi premijer morao biti iz opcije koja osvoji najviše mandata, odnosno predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kojega vidi kao “stabilnu osobu koja neće izazivati sukobe ni u EU ni u regiji”.

U vezi sa prijedlozima Mosta, komentirao je da HSLS podržava te prijedloge, no da će i HSLS i HDZ imati svoje prijedloge. “Nama je u HSLS-u najvažnije, a od toga svi bježe – provedba reforme javne uprave, smanjenje rashodovne strane proračuna te bezrezervna provedba obrazovne i kurikularne reforme. Od Mosta i HDZ-a tražit ćemo da ti naši prijedlozi budu dio zajedničkog sporazuma”, rekao je. Dodao je kako je najvažnije ne otezati i pregovarati još dva-tri mjeseca i tako Hrvatsku držati u latentnoj krizi.

I potpredsjednik HSLS-a Dario Hrebak smatra da je potrebno izjasniti se o prijedlozima Mosta prije izbora kako se ne bi otezalo s formiranjem vlasti, a vremena za eksperimentiranje više nema. “Bilo kakva primisao oko daljnjeg otezanja stvaranja nove saborske većine i eventualnim novima izborima, nakon ovih koji još nisu ni završili, dovodi ovu zemlju i građane u očaj. U što skorijem roku treba formirati stabilnu većinu koja će zemlju voditi četiri godine u kontinuitetu”, rekao je Hrebak.

Na novinarski upit o tome kako gledaju na zahtjev Mosta da se u Saboru neki od zakona usvoje i prije formiranja saborske većine i Vlade, Darinko Kosor odgovorio je da je jedino moguće poštivati proceduru. “Moramo brzo formirati većinu uz poštivanje procedure slaganja većine, izbora Vlade i saborskih odbora. Inzistiramo na poštivanju procedure koja je jedino moguća, jer je potrebno znati tko je većina u Saboru, tko je predsjednik Sabora, formirati odbore”, rekao je.

Povezani sadržaj

PONOS HRVATSKE

PONOS HRVATSKE

Od srca čestitamo našim Vatrenima na osvojenom srebru na Svjetskom prvenstvu. Posebne čestitke našem kapetanu, istinskom vođi i najboljem igraču...

Telefon: 01 4810 401
Fax: 01 4810 404
Trg Nikole Zrinskog 17/1, 10 000, Zagreb
hsls@hsls.hr