Konferencija za medije: (Ne)sigurnost osnovnoškolaca u prometu pred početak nove školske godine

Facebooktwittergoogle_plus

IMG_2003 (2)Danas, 1. rujna, ispred OŠ Pavleka Miškine održana je konferencije za medije Alena Ostojića, predsjednika GO HSLS-a Grada Zagreba i gradskog zastupnika HSLS-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i Darka Klasića, vijećnika HSLS-a u GČ Črnomerec, na temu: (Ne)sigurnost osnovnoškolaca u prometu pred početak nove školske godine 2016./2017.

U ponedjeljak 5. rujna 2016. počinje nova školska godina 2016/2017. U 108 osnovne škole krenuti će 60.100 učenika, među kojima i 8.395 prvašića. Oni će se naći u prometnoj Areni zajedno sa 401.070 automobila, 41.357 teretnih vozila, 13.254 mopeda, 11.503 motocikla  i 1.044 autobusa, kojima će upravljati gotovo 600.000 vozača. Svakodnevni jutarnji promet porasti će do 20 %.

Sva relevantna istraživanja o prometnoj sigurnosti kod nas i u svijetu potvrđuju da je roditeljima sigurnost njihove djece u prometu visoko na listi prioriteta.

Nažalost sigurnost djece u prometu u Gradu Zagrebu je daleko od idealne i na njenom poboljšanju treba ozbiljno raditi.

IMG_1956 (2)Zato su naglasili da zagrebački HSLS od gradonačelnika Milana Bandića i, po ovom pitanju, inertne gradske uprave traži ono što predlažu posljednjih sedam godina:

Na mreži prometnica kojima se djeca svakodnevno kreću na putu do škole, potrebno je pokrenuti projekt Sigurnih pravaca kretanja djece do škola. Sigurni pravci kretanja u svijetu se razvijaju kao međunarodni pokret koji teži kreiranju sigurnih i održivih vidova kretanja za djecu. Žalosno je i nedopustivo da Grad Zagreb nema niti jedan projektiran i obilježen siguran pravac kretanja djece do škola.

Zatim, pokretanje pilot-projekta Zagrebačkog pedibusa. Pješački školski autobus ima za cilj da kod djece koja idu u niže razrede osnovne škole promiče ekološki prihvatljiva ponašanja, zdrav način života i jača samopoštovanje učenika. Zapravo radi se o poticanju šetnje na putu od kuće do škole, a sve uz pratnju volontera, nekog od roditelja i/ili djedova i baka, uz osiguranu stručnu pomoć grada.

IMG_1962 (2)

Nadalje, kreiranje ZONE 500 – digitalne karte prometne sigurnosti oko svih osnovnih škola u Zagrebu. Jednim klikom na Internetu roditelji će moći vidjeti postojeću prometnu infrastrukturu oko škola. Također moći će dati prijedloge mjera za poboljšanje postojeće infrastrukture. U zoni 500 metara od školskih vrata roditelji bi mogli vidjeti i sve prometne prekršaje koji su se dogodili.

Na kraju, potrebno je izgraditi sigurna tramvajska i autobusna stajališta.

Alen Ostojić i Darko Klasić na kraju su pozvali sve građane na jačanje osjećaja osobne odgovornosti i prilagođavanje sudjelovanja u prometu novonastalnom stanju, a svim učenicima poželjeli sretan početak nadolazeće školske godine.

Povezani sadržaj

PONOS HRVATSKE

PONOS HRVATSKE

Od srca čestitamo našim Vatrenima na osvojenom srebru na Svjetskom prvenstvu. Posebne čestitke našem kapetanu, istinskom vođi i najboljem igraču...

Telefon: 01 4810 401
Fax: 01 4810 404
Trg Nikole Zrinskog 17/1, 10 000, Zagreb
hsls@hsls.hr