Konferencija za medije: Domaća hrana u domaće (javne) ustanove! Mislimo globalno, jedimo lokalno!

media-share-0-02-05-39804ba14a4f7b0f3404eba061a0dc0321f1567fe0607a839c9f84e4026351f6-PictureDanas, 8. prosinca, potpredsjednik HSLS-a Miljenko Šimpraga i politička tajnica HSLS-a Dorica Nikolić održali su konferenciju za medije na temu “Domaća hrana u domaće (javne) ustanove! Mislimo globalno, jedimo lokalno!”.

HSLS predlaže da se u prijedlog zakona o javnoj nabavi uvrsti amandmanom (u članke 29-32 koji predviđaju izuzeća) nabava namirnica za potrebe javnih ustanova koje se brinu za djecu, studente, stariju populaciju, bolesnike itd.

Promjena zakona omogućila bi uvođenje kratkih lanaca opskrbe hranom čime bi se poticala lokalna proizvodnja i održivi uzgoj, te opstanak života u ruralnom prostoru. S druge strane, osigurala bi se pravilnija prehrana djece, studenata, starije populacije i bolesnika koja se temelji na sezonski uzgojenoj i lokalno proizvedenoj hrani.  Hrana koja je proizvedena lokalno i koja se konzumira kao svježa prema načelima sezonske proizvodnje sadrži više nutritivne vrijednosti, manje je procesuirana i doprinosi većem očuvanju okoliša. Kako javne ustanove troše i javni novac poželjno je da se on lokalno „vrti“, odnosno lokalno kruži čime se postiže njegov veći multiplikacijski učinak na lokalno gospodarstvo. Time se stvaraju veće mogućnosti zadržavanja postojećih kao i otvaranja novih radnih mjesta.

Lokalno proizvedena hrana manje putuje, manje je skladištena i koristi manje ambalaže čime se izravno utječe na smanjenje emisije štetnih plinova i fosilne energije te odlaganja ambalažnog otpada.

Kako bi se omogućilo manjim i srednjim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, te njihovim različitim oblicima udruživanja (udruge, zadruge i proizvođačke organizacije) sudjelovanje u kratkim lancima opskrbe hranom potrebno je stvoriti preduvjete, a upravo bi HSLS-ov prijedlog omogućio njihovo ravnopravno sudjelovanje u ponudi sezonskih i svježih proizvoda prema javnim tijelima.