HSLS pokreće inicijativu proglašenja prava na vodu ljudskim pravom

Facebooktwitter

HSLS u duhu svog programa u čijem su središtu pojedinac, ljudska prava i zaštita nacionalnih interesa, pokreće inicijativu ustavnog proglašenja prava na vodu ljudskim pravom.

HSLS polazi od činjenice da je UN kroz svoju rezoluciju br. 64/292 proglasio pravo na vodu i odvodnju globalnim ljudskim pravom. Također na razini EU od prije nekoliko godina pokrenuta je peticija u organizaciji Europskog saveza sindikata pod nazivom „Voda je javno dobro, a ne roba“ pri čemu je prikupljeno oko 2 milijuna potpisa potpore.

Sve navedeno govori o rastućoj svijesti kako temeljna životna prava ne smiju biti podložna interesima tržišta. Upravo je voda među svim prirodnim bogatstvima svakodnevni  životno važni resurs.

HSLS smatra kako postojeće zakonske odredbe koje vodu definiraju kao ne-komercijalni proizvod nisu dovoljno snažno jamstvo osiguranja dostupnosti vode svim građanima.  Zbog toga Ustavom garantirano pravo građana na vodu vidimo kao snažni pravni alat protiv rastućih tendencija i pritisaka za liberalizacijom tržišta vodne opskrbe.

U sklopu ove inicijative HSLS će održati Okrugli stol na temu „Pravo na vodu je ljudsko pravo“ dana 26. siječnja 2017. u Novinarskom domu u Zagrebu s početkom u 11.00 sati.

Na okrugli stol pozvane su najvažnije političke, društvene i znanstvene institucije, sindikati, udruge civilnog društva, pravni i ekonomski stručnjaci, vjerske zajednice i dr. s ciljem razmjene mišljenja i postizanja konsenzusa o ovom pitanju koji je neophodan za izmjenu Ustava koju predlažemo.

 

Povezani sadržaj

RAČUNE NA SUNCE!

RAČUNE NA SUNCE!

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, 11. ožujka 2020. HSLS je najavio da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona po kojem će...