Prijedlogom novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira uvedena je krajnje zanimljiva praksa. U državi nelogičnosti i pravosudnih problema, Vlada je odlučila trenirati strogoću na mladima s pivom u ruci i onima koji se, zbog neriješenog stambenog pitanja odluče “podružiti” u Maksimiru ili na Sljemenu. Mladi hrvatski liberali smatraju uistinu zanimljivim da je Vlada baš ovim zakonom i ovim načinom odlučila krenuti u borbu protiv kriminala kako bi očistila hrvatske ulice za pristojne građane.

Novčana kazna u iznosu od 3.000 do 5.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana za “pijančevanje” koje se može protumačiti i kao piva s prijateljima izvan kafića je apsurdna. Ista Vlada koja motivira mlade ljude s diplomama da rade za 1600kn, koja je na čelu države koja je druga u Europi po nezaposlenosti mladih i koja je do daljnjega zabranila objavljivanje natječaja za nova radna mjesta u određenim sektorima privrede (dok je ukinula cijeli institut javnog natječaja u upravi kako iste probleme nebi imali članovi njihovih obitelji i stranačke kolege), sada očekuje od njih da plate kazne koje su barem dvostruko veće od cijene koju su im voljni platiti nakon završenog fakulteta. Dakle, matematika je jasna. Završi fakultet, radi za 1600kn, ali ako te uhvatimo s pivom u ruci u parku, platit ćeš barem 3000kn i to samo ako budeš jako pristojan prema gospodinu policajcu jer bi u suprotnom mogao platiti i preko 18000 kuna.

Pročitavši prijedlog zakona donijeli smo odluku da Vladi RH napišemo kaznu za dugotrajno javno jeb*** naroda Republike Hrvatske u zdrav mozak i džep! Djelo iz članka 14. stavka 3. Prijedloga Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira počinjena je prema 4.437.460 stanovnika ove države i iznosi 22.187.300.000 kuna.

Kazna je namijenjena državnom proračunu kako bi uistinu odgovorne osobe popunile u istome rupe koje su sami i stvorili.

Autor teksta: Boris Savić, predsjednik Mladih hrvatskih liberala Grada Zagreba

Izvor: politika.hr