hsls sdz tiskovnaU četvrtak, 12.ožujka u 11 sati održana je tiskovna konferencija u prostorijama HSLS-a Rijeka. Tiskovnoj konferenciji prisustvovali su predsjednik županijskog vijeća PGŽ dr.sc. Čedomir Dundović te članovi Josip Staničić, Maro Car i Ivica Malatestinić. Predsjednik županijskog vijeća Dundović osvrnuo se na bitna događanja u gradu Rijeci – Slučaj Energo i Pos-ove kule od karata.

Rijeka već duže vrijeme dobiva prostor u udarnim terminima informativnih emisija, gdje se javnost izvještava o izuzetno visokoj cijeni grijanja koju plaćaju naši građani, a nove fasade i rolete tek izgrađenih zdanja lete i oštećuju okoliš pri svakoj malo jačoj buri.

Unatoč ozbiljnim protestima građana, političke odgovornosti za sve ove propuste – nema, a nema je ni za prezaduženost gradskog proračuna, na što je ukazao i sam premijer g. Zoran Milanović. Nisu dovoljne ni izjave predstavnika političkih stranaka i gradskih vijećnika da su gradonačelnik i šef uprave Energa obmanuli članove Gradskoga vijeća kako je HERA odredila cijenu centralnog grijanja u Rijeci, a oni su u svemu tome bespomoćni. No, HERA je sve to negirala tvrdeći kako nema nikakve veze s cijenom toplinske energije od 0,50 kn/ kwh, koju je očito formirao sam ENERGO.

Pa zašto onda građani Rijeke moraju plaćati tako previsoke iznose za grijanje i što je to ovdje kod nas bitno drugačije u odnosu na druge gradove u Hrvatskoj? Moraju li naši građani biti sretni i zadovoljni samom činjenicom da su socijaldemokrati na vlasti od stvaranja Hrvatske države, što bi im trebalo jamčiti bolji i sigurniji život? Zašto gradonačelnik može biti zadovoljan i siguran u svoju poziciju, pa zahtjev građana proglašavati političkom provokacijom? Odgovor se nazire – a to je što u ovom gradu već dugo jednostavno ne postoji politička opozicija. Interesne sprege su puno jače od predznaka političkih stranaka. Zato nije nikakvo čudo što na ključnim sjednicama Gradskoga vijeća nedostaje upravo onoliki broj vijećnika koliko je potrebno da bi se neka odluka donijela. Naravno, da ovaj igrokaz ide samo na štetu građana.

A što se tiče izjave gradonačelnika: “Nikada nisam lagao, nego pokušavao zaštititi građane i to činim i sada”, molimo ga da nas više ne štiti, jer je cijena za to previsoka za sve građane našega grada,istaknuo je predsjednik županijskog vijeća dr. sc. Čedomir Dundović . Članovi HSLS-a u potpunosti podržavaju zahtjeve inicijative građana “Protiv skupog Energa” što znači: ukinuti nelegalno povećanje cijene od 35% i preplaćenu razliku vratiti stanarima, omogućiti isključivanje pojedinog stana iz sustava centralnog grijanja i to tako da bude dovoljan potpis izvođača radova predstavnika suvlasnika te ukinuti paušal. Član županijskog vijeća Maro Car osvrnuo se na proces donošenja antidemokratskog zakona o referendumu. Ističući da su uvjeti koje treba zadovoljiti prilično neostvarivi kao npr. izričito glasovanje u uredima državne uprave ili putem e-sustava. Također je upitno da potrebna većina iznosi najmanje jednu trećinu birača u toj lokalnoj zajednici što bi značilo da bi bio potreban veći broj glasova nego za izbor vlastite vlasti. Zaključno HSLS je utvrdio da bi se usvajanjem Prijedloga novog Zakona onemogućila svaka buduća građanska referendumska inicijativa.