liberalke
Liberalke su od svog osnivanja do danas pokrenule niz inicijativa i aktivnosti. Težimo boljem položaju žena u društvu i njihovoj vaćoj zastupljenosti na vodećim mjestima u državnim i javnim ustanovama i na listama političkih stranaka.

 

Važniji ciljevi .

 

1. Osigurati mogućnost izbora ženama , ovisno o broju djece ,da mogu ići u mirovinu sa 60 ili 65 godina pod jednakim uvjetima

 

2. Uvođenje fleksibilnog modela rada za žene ( npr. rad kod kuće , skraćeno radno vrijeme )

 

3. Osigurati uspješnije funkcioniranje sustava zaštite od obiteljskog nasilja

 

4. Povećati ulaganje u preventivnu zaštitu žana

 

5. Određivanje alimentacije prema ukupnom imovinskom i dohodovnom prihodu oca

 

6. Izmijeniti Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

 

7. Uspostaviti središnji registar posvojitelja djece


 

Liberalke PGŽa aktivno sudjeluju i u svim drugim akcijama HSLS-a. Kako često volimo reći da su djeca naša budućnost , Liberalke su kao žene i majke djecu i metnule u prvi plan.

 

Svoje teme posvećujemo Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji i posvojenju.

 

Kada žena nešto naumi , ona će to i realizirati. Ako želi dijete učinit će sve da ga ima.

 

Jučer je u Zagrebu održana konferencija za novinare na otvorenom – Cvjetnom trgu.

 

Upravo se približava datum ( 17. srpanj ) kada je prije dvije godine izglasan Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Liberalke zahtijevaju hitnu izmjenu i dopunu tog Zakona, kojom ća se omogućiti zamrzavanje zametka ( a ne samo jajnih stanica ) i oplođivanje svih jajnih stanica u jednom postupku ( a ne samo tri ).

 

Naši zahtjevi upućeni su službeno i na adresu Vlade RH i 3 saborska odbora ( Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb , Odbor za obitelj , mladež i šport i Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

 

Upravo provedeni popis stanovništva pokazao je kako nas je sve manje. Dvije godine smo čekali , ne čekajmo sljedeći popis stanovništva , promijenimo Zakon !

 

Posvojenje djece vrlo je važna problematika o kojom se u današnje vrijeme mnogo govori, ali još uvijek se nije dovoljno napravilo.

 

Posvojenje je poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djece. Obiteljski zakon kojim se regulira posvojenja djece doživio je već neke promjene, međutim proces posvajanja i dalje predstavlja tešku, upornu i dugotrajnu borbu za tako željeno roditeljstvo. Nedostatak informacija, inertnost socijalnih službi, administrativne prepreke, socijalna neosjetljivost ključni su problemi osoba koje žele posvojiti dijete. Proces posvojenja djece u Hrvatskoj je za mnoge potencijalne posvojitelje prespor i vrlo kompliciran zbog čega se na posvojenje čeka i dulje od tri godine.

 

Zanimanje za posvojenje je veliko, a unatoč tome godišnje se u Hrvatskoj posvoji između 120 i 150 djece, a ukupno u domovima živi više od 1000 djece.

 

Veliki problem kod posvojenja djeteta leži u zakonskoj odrednici koja kaže da se roditelju ne može oduzeti roditeljsko pravo ukoliko jednom u tri mjeseca posjeti dijete u domu. U velikom broju slučajeva je to upravo način na koji roditelji samo fiktivno i dalje ostaju roditelji čime produžuju i otežavaju djetetu ulazak u novu obitelj. U tom pogledu trebalo bi pooštriti kriterije, a Centri za socijalnu skrb trebali bi biti rigorozniji prema roditeljima koji se ne žele odreći djeteta dok istovremeno ne obavljaju svoju dužnost. Mislimo da interesi djece moraju biti važniji.

 

Jedan od problema je također i nepostojanje jedinstvene liste čekanja niti jedinstvenog registra posvojitelja ,jer centri nisu umreženi. Zbog toga se potencijalni posvojitelji moraju obratiti na adrese 80 centara u RH, a da pri tome nemaju uvid u pravo stanje odnosno redoslijed u posvajanju, a vrlo često nailaze i na problem nejasnih kriterija i prioriteta.

 

Bez obzira na naša vlastita mišljenja , moramo uvažavati i one koji drugačije razmišljaju , kako bi mogli ostvariti svoja prava.


Liberalke PGŽ-a

Gordana Kovačević – predsjednica Liberalki PGŽ-a

Ines Kolanović doc. dr. sc. – potpredsjednica Liberalki PGŽ-a

Ljiljana Nekić – potpredsjednica Liberalki PGŽ-a