U četvrtak 27. prosinca 2012. u Europskom domu u Zagrebu Vladimir Ferdelji, kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba koalicije HSLS-HSS-Zelena lista, predstavio je svoj izborni program. Kako je rekao prilikom predstavljanja, program je otvoren još dva mjeseca pa svi zainteresirani mogu poslati svoje primjedbe i prijedloge. Dodao je kako trenutni program ima stotinjak stranica, ali su napravili i sažetak koji će se u obliku letaka dijeliti građanima.

Strategija upravljanja temelji se na principu održivog razvoja koji se reflektira na tri područja: gospodarstvo, urbano infrastrukturalni razvoj i način upravljanja resursima – rekao je Ferdelji.

U svom predstavljanju Ferdelji je najveći dio posvetio gospodarstvu i administrativnom upravljanju gradom. Tako je naveo da se gospodarski razvoj mora pokrenuti kroz rasterećenje lokalnih nameta i komunalija, jačanje  obrtništva i malog i srednjeg poduzetništva, kao i poticanje inovacija.

U Hrvatskoj se kotač okreće u krivom smjeru, podižu se porezi kako bi se namaknula sredstva za administraciju, umjesto da se rastereti gospodarstvo – kazao je Ferdelji.

Kada je riječ o administraciji kazao je kako se njezin rad treba informatizirati te da se trebaju uspostaviti jasne procedure.

Treba omogućiti da se svi dokumenti, koji se mogu izvaditi on-line, tako i dobivaju. Također, građanima treba na najjednostavniji način omogućiti da se informiraju što trebaju napraviti da dobiju dokument koji traže. Uz to, treba zadati jasne rokove za izradu pojedinog dokumenta – rekao je Ferdelji te dodao kako je cilj ovoga prijedloga da ljudi više ne gube vrijeme čekajući u redovima.

Kada je riječ o donošenju odluka, kazao je kako se dugoročne odluke trebaju donositi referendumima, kratkoročne koje imaju veliki utjecaj na živote građana trebale bi se donositi nakon javne rasprave, a za važne odluke treba napraviti pilot ispitivanje.

Izvor: zagrebancija.com i ferdelji.com