[vc_row][vc_column][trx_dropcaps style=”1″]Dana 29. ožujka 2016.g. održana je redovita Izborna skupština ŽV HSLS-a Brodsko – posavske županije. Skupština je održana u općinskoj dvorani u Oprisavcima. IMG_0275Domaćin skupštine je bio predsjednik Općinskog vijeća i predsjednik ogranka HSLS_a Oprisavci Franjo Klenuk. Tom prigoodm je goste pozdravio i načelnik općine Oprisavci gospodin Pejo Kovačević koji je naglasio dobru suradnju sa HSLS- om u njegovoj općini te svim gostima i članovima poželio puno uspjeha ali i nastavak suradnje na zajedničkim projektima na dobrobit žitelja općine.

Predsjednica Brodsko – posavskih liberala Ružica Vidaković, univ. spec. oec.,    u svom izvješću za mandatno razdoblje 2011 – 2016.g. kronološki je iznijela sve aktivnosti koje je ŽV Brodsko – posavske županije radilo te komentirala  broj vijećnika HSLS_a u gradskim, općinskim vijećima i županiji.

Naglasila je da je ponosna što i danas nakon četiri godine Brodsko – posavski HSLS ima isti broj vijećnika kao i prije zadnjih lokalnih izbora i da to možemo zahvaliti uglednim i vrijednim pojedincima iz stranke koji su opstali i ostali u stranci unatoč ne malim pritiscima i  ucjenama velikih stranaka. HSLS je u ovoj županiji konstanta i članica sam ove stranke pune 24 godine , od prosinca 1992.g.

Nikada mi nije padalo na pamet da mijenjam stranku bez obzira na oscilacije u rejtingu tijekom godina . To je jednostavno stav osobne odgovornosti. Kada se nečega prihvatite onda morate ostati vjerni timu i u dobru i u zlu. Jer,  nikada jedan pojedinac nije zaslužan za sve što je dobro niti je kriv za sve što je loše ispalo. Ali od odgovornosti ne bježim nikada.  To je život i to su pravila koja mi se sviđaju.

20160329_191046Ja sam se nakon jednog mandata na mjestu zamjenice župana koji je trajao 4 godine vratila u Turističku zajednicu gdje sam ranije radila punih 28 godina. Ranije sam bila predsjednica Skupštine Brodsko -posavske županije ali to je bio volonterski posao. Takav sam ugovor potpisala sa Turističkom zajednicom. Danas imam 33 godine radnog staža , što u privatnom, što u državnom sektoru , hvala bogu kontinuiranog. Rijetki su oni koji su se vratili na staro radno mjesto. Ovaj ured je opstao i u vrijeme ratnih djelovanja kada su po centru gdje je smješten padale stotine granata. Na posao se dolazilo svaki dan i nije nam bilo teško jer smo se borili i tada da zaradimo za svoje plaće. Tada sam vodila i svoju maloljetnu kćer svaki dan na posao sa biciklom samo zato  kako bi ćule kada počnu granatirati da se na vrijeme sklonimo. Od nas troje zaposlenih ja sam ovdje s najdužim stažom i jako volim raditi svoj posao koji sam radila od davne 1982.g. u sitom ovom uredu kao mlada pripravnica i zato sam se tu i vratila.

Na prijevremenim izborima u Novoj Gradiški smo podržali nezavisnog kandidata gospodina Bigovića. Dokazali smo  da se bez HSLS-a neće moći formirati većina u predstavničkim tijelima. Podcjenjivali su nas i lijevi i desni,  i jedni i drugi bi najradije da nas nema ali smo pokazali da će nas i naše projekte morati uvažavati.

20160329_195603Sada u Gradiški imamo dva vijećnika, prof  Mariju Karlovčan – Subić i diplomiranu pravnicu Ernestinu Stragu – Šašić.

Govorili su nam pojedinci iz velikih stranaka  da smo mala stranka i da nas treba uništiti. U Županijskoj skupštini ja i moj stranački kolega Šerif Isaković, dipl. iur  funkcioniramo na način da unatoč svega podržimo sve što smatramo da je dobro. Nismo taoci nikakve većine. Nismo ušli u niti jedan klub što ne znači da naši stavovi nekada nisu kompatibilni skupštinskoj većini ili manjini. Funkcioniramo kao i naš kolega dr. sc. Šabić Marijan u Gradskom vijeću Sl. Broda. Sve što je dobro podržavamo a što smatramo da nije , uskratimo potporu.

Dan danas nismo predloženi niti u jedno radno tijelo, odbor.. jer je tako odlučila Brodsko – posavska skupštinska većina uz pomoć HDSSB-a . Nismo zato nezadovoljni , naprotiv još nam je lakše donositi odluke  koje u pravilu zastupamo u ime žitelja naše županije.

Nije rijetkost da su naši stavovi ponekad identični i onima iz oporbe ako zaključimo da imamo iste stavove i da su one bolje rješenje  ali isto tako smo podržali i proračun kada su vladajući uvažili  naše skromne ali provedive  amandmane na proračun.

Nažalost, često puta većina u županijskoj skupštini  ima problema sama sa sobom kada su u pitanju kadrovska pitanja. Hvala bogu, mi  nemamo takav grč. HSLS  u takvim situacijama glasuje prema svojoj savjesti. Zadnji su puta napravili problem oko imenovanja v.d. ravnateljice Galerije u Vrpolju iz samo njima znanih razloga?!i. Tada su naša dva glasa ipak bila presudna po glasu razuma glasovali za kandidatkinju kako Galerija ne bi bila bez ravnateljice,  jer bi na taj način učinili toj općini i Ustanovi kulturocid jer se nije moglo zakonski drugačije u tom trenutku riješiti,  iako se mi u pravilu suzdržavamo od kadrovskim pitanja jer nismo članovi niti jednog odbora ili radnog tijela. Oko toga su se pobunili i neki razumni vijećnici iz HDZ-a ali neki čudni ljudi  vole ponekad zakomplicirati na štetu ustanova ili pojedinaca.     .

Što se tiče našeg vijećnika u Gradskom vijeću grada Sl. Broda dr. sc. Marijana Šabića, mislim da je on osoba koju bi svatko želio imati u vijeću ili stranci. Oni koji prate i slušaju rad našeg dopredsjednika ogranka Marijana, znaju o čemu govorim. Uvijek argumentiran, decentan, pripremljen i taktičan.

U općini Oprisavci smo na zadnjim izborima izašli sami kao HSLS i upravo je naš glas taj koji je prevaga u Općinskom vijeću.  Isto smo imali situaciju i u općini Staro Petrovo Selo gdje je također HSLS izašao samostalno na izbore na ćelu sa sadašnjim predsjednikom Mariom Vlainićem. U općini Donji Andrijevci je naš vijećnik Dražen Markovac odbio  mjesto predsjednika vijeća u Općinskom vijeću i to mjesto prepustio većinskoj stranci HDZ-u. Evo dokaza da nismo po svaku cijenu opterećeni sinekurama .

Inače smatramo da na lokalnoj razini nema mjesta visokoj politici te se tamo vodi komunalna i infrastrukturna politika te smatram da tamo nema mjesta visokoj politici. Znači, radi se o pragmatičnim suradnjama ili potporama i nije problem da li je netko iz HDZ ili SDP, bitno je da je osoba koja uvažava sve razumne i provedive projekte  .

Tako u Općini Rešetari već drugi mandat SDP daje našem načelniku podršku u izborima kao zajedničkom kandidatu ali također imamo  u općinskom vijeću dobru suradnju sa HDZ koji ima predsjednika vijeća,    HSLS ima načelnika Zlatka Agu.

U svim ostalim općinama u kojima imamo vijećnike kao u Sibinju, Brodskom Stupniku, Mario Pavičić. dipl. ing i Dario Kozarić.   Naši vijećnici nisu remetilečki  faktor naprotiv,  nastoje svojim radom biti korisni zajednici koja ih je birala.

Drago mi je što smo Izbornu skupštinu u Oprisavcima imali u atmosferi uvažavanju i optimizma koji HSLS nikada nije izgubio. Mi smo ipak najstarija hrvatska stranka i upravo ovih dana obilježavamo punih 26 godina rada i djelovanja u našoj županiji.

Izabrano je vodstvo koje je i do sada pokazalo svojim radom da im je stalo do kontinuiteta  u zadacima i ciljevima koje smo si zacrtali, kao u općinama tako i u dva grada.

Zbog potpore koju sam dobila od svojih stranačkih kolega i kolegica nastavljam sa mandatom slijedeće razdoblje. Za  moje prve suradnike  su izabrani dopredsjednici i to u osobi Mariji Karlovčan – Subić, prof.  iz Nove Gradiške koja je  i predsjednica ogranka Nova Gradiška, zatim Viktor Šarić iz Donjih Andrijevaca koji je  je vrlo aktivan u udrugama proizašlim iz Domovisnkog rata i član je radnih tijela spomenutih udruga od nacionalne do regionalnih razina. Zatim naš načelnik iz Rešetra Zlatko Aga,  kojega javnost također dobro poznaje i koji je u svojim mandatima u općini napravio više od svih svojih prethodnika.

Za tajnika je izabran ing. Darko Junačko, naš najnoviji član ali izuzetno ugledan i cijenjen od strane svih stranačkih i nestranačkih osoba koje ga poznaju. Za rizničara je izabran naš uvaženi član gospodin Josip Opačak .

Izabrana  su i 11 člana u Županijsko vijeće te po 5 članova u nadzorni odbor i 5 u Statutarnu komisiju.

Predsjednica ŽV HSLS Brodsko – posavske županije

Ružica Vidaković, univ. spec. oec.

[/trx_dropcaps][/vc_column][/vc_row]