HSLS Imotske krajine i Udruga „Vlado Gotovac“ iz Imotskog organizirali su zanimljiv program sjećanja na Vladu Gotovca povodom 16.godišnjice smrti velikog književnika i političara Vlade Gotovca. Program pod nazivom „Vlado Gotovac – moj odnos s Bogom“ aktualizirao je Gotovčev odnos prema religiji, a Imoćani su se jednako tako prisjetili bogatog Gotovčevog djelovanja na raznim društvenim poljima – od kulture i književnosti do politike.

Govoreći o značaju Vlade Gotovca za Hrvatsku, Toni Garac iz HSLS-a, naglasio je kako je Gotovac velik i značajan, ponajviše zbog toga što vlastiti interes nije pretpostavio javnom, pa mu to ni najljući politički oponenti nisu osporili. Hrabrost je riječ koja najbolje definira Gotovca. Kada ga se ovako prigodno sjećamo, onda se moramo sjetiti i te poruke i biti hrabri suočiti se s izazovima koji su pred nama – kaže Garac.

O književnom djelovanju Vlade Gotovca govorila je prof.Mara Pezo iz Udruge „Vlado Gotovac“ koja je naglasila da je taj dio Gotovčeva djelovanja nepravedno zanemaren prema političkom djelovanju. „Taj neistraženi prostor Gotovčeve riječi tek se otkriva. I kako vrijeme bez Gotovca prolazi, tako su njegove pjesničke misli značajnije.“ – kaže Pezo. Kada je o odnosu prema vjeri riječ, nastavlja Pezo, Gotovac  kao liberal nije ni u kakvom sukobu s vjerom ili Crkvom, a što se često u društvu brka.

Svojevrsni povijesni presjek Gotovčeva života i političkog djelovanja iznio je prof.Dragutin Koštro koji za Gotovca kaže da je bio i ostao moralna vertikala i savjest hrvatske politike. Čovjek koji je zbog svojih uvjerenja, borbe za demokraciju i slobodnu Hrvatsku u vremenima totalitarnog sustava i represije patio u najgorim jugoslavenskim kazamatima zaslužuje najdublje poštovanje i modernoj Hrvatskoj izuzetno nedostaje – zaključio je Koštro.

Ovaj značajan događaj privukao je veliki broj posjetitelja što je svakako dokaz da Vlado Gotovac živi u srcu i mislima mnogih Imoćana.

DSCN2027DSCN2026