HSLS-ovci su na danas održanoj tiskovnoj konferenciji nastavili iznositi svoj program te su ponovno govorili o kapitalnim projektima.

Daniel Majer, predsjednik županijskog HSLS-a rekao je:

Kad se uredni Trg Sv. Trojstva i napravi nova tržnica onda se na prostoru današnje tržnice mora napraviti garaža. To je izvedivo na dva načina:

Prvi način je da se iz JP Tekije izdvoji služba naplate parkiranja. Potom da se zgrada današnje Tržnice prepiše kao vlasništvo Službe naplate parkiranja i da ono uđe u temeljni kapital. Skupština novonastale firme može raspisati javni poziv za dokapitalizacijom te ako se ona uspješno dogodi može ta firma podići kredit i izgraditi garažu. Ili ako do dokapitalizacije ne dođe, može ponovno podići kredit, ali onda će sigurno trebati jamstvo Grada Požege. Problem ovog drugoga je što Grad se može zaduživati samo do određenog iznosa, a u to ulaze i dana jamstva.

Drugi način je zapravo jednostavniji. Da raspiše natječaj da se u koncesiju daje organiziranje službe naplate parkiranja na 20 godina te da se umjesto koncesijske naknade obveže koncesionara da napravi garažu. Ta će se garaža praviti na mjestu današnje Tržnice, a JP Tekija bi zemljište vratila Gradu koji bi na njemu osnovao pravo građenja, također na 20 godina. Ovdje se investitor ne bi odrekao prava na naknadu za zgradu (kao kod izgradnje tržnice), jer je ona sigurno znatno vrjednija od same koncesijske naknade. Ta naknada bi bila umanjena upravo za iznos koncesijske naknade za 20 godine, a i Grad bi 20 godina mogao odvajati za kasniju isplatu za garažu.

Prvi način je rizičniji, ali može Gradu donositi i zaradu dok je drugi sigurniji, jer svi gradovi službu naplate parkiranja daju u koncesiju uz određenu naknadu. Grad tu nema nikakvih kamata koje bi imao da sam uzima kredit, ne smanjuje mu se mogućnost eventualnog zaduživanja za neke druge investicije u budućnosti, a nekretninu bi u konačnici platio znatno manje nego što bi platio je da sam je gradi kako zbog koncesijske nakade tako i zbog smanjene vrijednosti nekretnine.

Petar Gavrilović, tajnik županijskog HSLS-a, govorio je o poticanju stanogradnje:

Istaknuo je kako je stanogradnja grana gospodarstva koja vrlo brzo može zaposliti tvrtke i povećati zaposlenost. Istaknuo je važnost da se prestane s praksom davanja poslova poduzećima iz Lijepe naše koje idu s preniskim cijenama, a onda poslije nisu u stanju završiti ugovorene radove pa se tijekom izvođenja pokušavaju namiriti ugradnjom loših materijala, neplaćanjem kooperanata i drugim prijevarama.

„U proteklih 10 godina Grad Požega prihodovao je nešto manje od 2.5 milijuna kuna od prodanih stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo. Namjeravano je tim novcem potaknuti stanogradnju. Zašto onda ta sredstva nisu iskorištena u tu svrhu?“ – upitao je Gavrilović.

„Trebalo je osmisliti razvitak Požege i po pitanju građenja, a ne da se gradilo kako se kome svidjelo. Štoviše, događalo se i to da se vodozaštićeno područje i poljoprivredno zemljište pretvaralo u građevinsko. Možda se trebalo povećati cijenu komunalnog doprinosa, a „popusti“ onda davati na određenim lokacijama kako bi se poticala izgradnja upravo na predviđenom lokalitetu. Iako nije ni malo liberalno, možda je to radi zaštite javnog interesa, odnosno prirode, bilo nužno!“ – istaknuo je Gavrilović koji je govorio i o prijedlozima HSLS o tome na koji način Grad može pomoći mladim obiteljima da dođu do stana kroz izgradnju POS-ovih stanova, davanjem povoljnijeg zemljišta i subvencioniranjem kamata. Više o tome u samom programu: Program 5/6.

Izvor: epozega.com