HSLS će nakon Nove godine krenuti u prikupljanje potpisa za referenduma protiv monetizacije autocesta, najavio je predsjednik Darinko Kosor na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 17. prosinca 2013. godine.

Davanje cesta nekome na 50 godina nije koncesija, nego prodaja, izričit je Kosor, koji očekuje da će se HSLS-ovoj inicijativi priključiti cestarski sindikat, različite udruge i političke stranke.

Darinko Kosor smatra da se racionalizacijom poslovanja, reprogramom dugova, uvođenjem vinjeta, prihodi od autocesta mogu dignuti za 500 milijuna kuna (godišnje) i da se tim novcem mogu servisirati dugovi, a autoceste ostati u hrvatskim rukama.

‘Priznaje’ da bi uvođenjem vinjeta, a uklanjanjem naplatnih kućica, oko tisuću i dvjesto ljudi ostalo bez posla, no uvjerava da bi se to dogodilo i sa stranim koncesionarom.

Kosor procjenjuje da od 20 milijardi kuna, koje bi se dobile za 50 godina koncesije, ne bi bilo previše koristi. Tih 20 milijardi potrošili bismo u jednoj godini, rekao je predsjednik HSLS-a i Vladu prozvao što se bavi samo koncesijama, što sa svojim menadžmentom ne radi potrebne rezove.

OVDJE možete preuzeti HSLS-ovu prezentaciju protiv monetizacije autocesta