HSLS najavio Akciju 100 koja započinje 31. ožujka u 100 hrvatskih gradova i trajat će deset dana.

HSLS je danas predstavio svoju inicijativu da se prvo zaposlenje u prvoj godini rada oslobodi svih doprinosa, poreza i prireza, kako bi se zaustavio daljnji rast nezaposlenosti jer podaci govore o 30.000 mladih s fakultetom koji nikada nisu bili u radnom odnosu, a još je više onih bez posla sa završenom srednjom školom. Stoga će HSLS tijekom idućih deset dana, počevši od 31. ožujka, organizirati potpisivanje peticije u 100 gradova kako bi za svoju inicijativu dobili što veću potporu mladih i njihovih roditelja. Potpisi će se također prikupljati i putem on-linea na adresi www.peticija.hsls.hr, a prikupljene potpise liberali će predati Vladi, kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor na konferenciji za novinare održanoj u utorak u središnjici stranke u Zagrebu. 

“Država i lokalna uprava ne bi ništa izgubile jer ti ljudi ni danas ne rade te ne uplaćuju poreze, prireze i doprinose iz plaća, a pridonijelo bi zaustavljanju rasta nezaposlenosti”, istaknuo je Kosor koji sadašnje povlastice koje se poslodavcima nude za prvo zaposlenje smatra kompliciranim pa se do njih teško dolazi.

Kosor se osvrnuo i na najavu mogućeg prekrajanja izbornih jedinica, poručivši da ukoliko do toga i dođe, to neće pomoći HDZ-u i HSS-u, izgubit će izbore, jer je to volja građana. Možda dobiju dva zastupnika više, ali to neće promijeniti izborni rezultat, poručio je na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u središnjici stranke predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Ponovio je i ovoga puta kako HSLS podržava mirne prosvjede te da ih je stranka prva podržala, smatrajući da je riječ o legitimnom pravu građana na izražavanje nezadovoljstva. Uvjeren je i kako građani žele promjene te će se za njih znati izboriti.
Kosor smatra kako su dosadašnje izborne jedinice doista neravnomjerne i da ih treba uskladiti zbog velikih razlika; primjerice, u jednoj je jedinici za jedan mandat potrebno osvojiti 11.000 glasova, a u drugoj 17.000, ali Kosor drži da je te korekcije valjalo učiniti do ustavnog roka, odnosno do 11. ožujka, a ne šest ili sedam mjeseci do izbora te nakon isteka ustavnog roka. Novinare je zanimalo je li prekrajanju izbornih jedinica pridonijela predsjednica Ustavnog suda, nekadašnja članica HSLS-a, a Darinko Kosor je odgovorio da se „niti ne sjeća kada je ona bila članica HSLS-a, jer je to bilo davno“, a ukoliko ona doista i jest sudjelovala u ovome, “onda je to još jedan od gafova Ustavnog suda”. 

HSLS na izbore izlazi samostalno te će pokušati privući neodlučne birače kojima je dosta i HDZ-a i SDP-a, jer se bave sami sobom umjesto da nude rješenja za izlazak iz krize. Nakon izbora HSLS sigurno neće koalirati s HDZ-om i HSS-om, ali je za HSLS svakako jedna od opcija i ostanak u opoziciji. „Ukoliko ne možete pridonijeti rješavanju problema, bolje je ostati jaka oporba“, kazao je Kosor. 

Novinare je zanimalo koja je prava istina u priči o angažmanu guvernera HNB-a Željka Rohatinskog na listi HSLS-a, a Kosor je ponovio da je s Rohatinskim razgovarao prije nekoliko mjeseci na obostranu inicijativu, ali da guverner nije donio odluku da se uključi u politiku, iako bi u HSLS-u htjeli da se on angažira. Također je opovrgnuo da je iz HSLS ikada izašla priča o tome.