Na današnjoj konferenciji za novinare Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u ime zastupnika HSLS-HSS u Gradskoj skupštini Grada Zagreba istaknuo je kako je zahvaljujući njihovoj inicijativi dodatno poboljšana odluka o visini komunalnog doprinosa u korist građana za legalizaciju bespravne gradnje više od 30.000 objekata te im poručio da ne nasjedaju na nerealne priče da će cijene biti niže.

Rekao je da će tek nakon isteka roka za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje 30. lipnja biti konstituirana predstavnička tijela lokalne samouprave, (nakon dva kruga lokalnih izbora), koja bi o tome mogla odlučivati.

Pozvao je građane da do kraja lipnja predaju zahtjeve i legaliziraju bespravno izgrađene objekte po povoljnijim cijenama. Potvrdio da su oni koji su legalno gradili platili 10 puta višu cijenu komunalnog doprinosa, ali da u vrijeme gospodarske krize treba biti socijalno osjetljiv prema onima koji su u nuždi bespravno gradili i omogućiti da legaliziraju te objekte po nešto nižim cijenama.

Nismo išli s demagogijom kao gradonačelnik Milan Bandić da legalizacija bude besplatna, jer to ne bi bilo pošteno prema onima koji su legalno gradili, kazao je Kosor ustvrdivši kako nema potrebe da građani dolaze na gradonačelnikove skupove, jer im o tome nema što novo reći.

Kosor je pojasnio da će za bespravnu gradnju cijena legalizacije u četvrtoj zoni, prema usvojenim prijedlozima u Gradskoj skupštini, legalizacija objekta od 400 metara kubičnih, odnosno 130 metara četvornih bila bi gotovo besplatna ako se iskoriste svi popusti – osnovni od 200 metara kubičnih, popusta na četvoročlanu obitelj do 350 metara kubičnih, popust na status hrvatskog branitelja od deset posto i još 25 posto popusta za jednokratnu uplatu. Tada bi iznos potreban za legalizaciju takvog objekta bio 1800 kuna.

Što se tiče legalizacije primjerice objekta u trećoj zoni cijena bi sa svim popustima bila nešto viša, odnosno, oko 2500 kuna. Za veće objekte do 600 metara kubičnih, odnosno 200 metara četvornih cijena legalizacije bila bi oko 9500 kuna u četvrtoj zoni, odnosno oko 12.000 kuna u trećoj zoni, rekao je Kosor.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL