U Pučkom otvorenom sveučilištu u Samoboru, Hrvatsko socijalno-liberalna stranka i Nacionalni forum u ponedjeljak 28. travnja 2014. predstavili su listu br.12 za EU parlament.
Nositelj liste i predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, predsjednik HSLS -a Darinko Kosor te kandidati liste br.12 – Renata Šeperić Petak i Vladimir Ferdelji predstavili su svoja stajališta te odgovorili na brojna pitanja okupljenih sudionika tribine. Domaćin je bila potpredsjednica HSLS-a dr. Linda Rossini Gajšak.

Osvrćući se na dileme Samoborčana o budućnosti svoga grada, kandidatkinja Renata Šeperić Petak, inače europeologinja i potpredsjednica HSLS –a, istaknula je da europsku budućnost Samobora, kao povijesnog oličenja obrtništva, vidi u postavljanju vodećeg hrvatskog i regionalnog centra za razvoj obrtništva i relevantnih obrtničkih škola, odnosno edukativnih centara. Imajući u vidu da je Samobor postavljen na karti Natura 2000, najveće koordinirane mreža područja očuvanja prirode u svijetu rekla je kako u tu funkciju valja staviti sve postojeće nekretnine, kojih ima dosta, a kojima država raspolaže na samoborskom području, te posebno naglasila; – ”U sagledavanju budućnosti ovoga grada i kraja valja se riješiti svih nostalgija i neodrživih projekata.”

„Ne želimo estradizaciju ni spektakluk hrvatske političke scene pod svaku cijenu i u svakom trenutku. Dosta je političkog cirkusa. Od samog početka okrenuti smo stvarnosti, odnosno rješavanju svakodnevnih životnih pitanja. Mi smo i želimo i nadalje biti glas razuma. Od samog početka govorimo da su naša dva temeljna cilja – zapošljavanje odnosno gospodarstvo, jer samo zdravi pristup gospodarstvu omogućava zapošljavanje, te demografska opstojnost, jer bez dostatnog broja stanovnika nema ni Hrvatske. To se pokazuje jedino važnim kao i naš stav da je za Hrvatsku optimalni svjetonazor
onaj skandinavskog tipa, temeljen na, za našu zemlju primjerenom, održivom ekološkom, socijalnom i tržišnom sustavu. Danas mnogi zazivaju pomirbu ne na prošlosti, već na budućnosti te konsenzus svih političkih snaga na pet ključnih područja kao što su uređenje zdravstva,mirovinska politika, obrazovanje,racionalniji ustroj lokalne i regionalne samouprave te novi Hrvatskoj prilagođeniji izborni sustav. Govorimo to već najmanje godinu dana, kao što smo prvi, samo šest mjeseci nakon uspostave sadašnje političke opcije, javno izrekli da je sadašnja, a tada nova vlast možda poštena, ali nesposobna i bahata, svjesni da su u vlasti ljudi koji nikad nisu ništa konkretno radili u svom životu. Sada se to, nažalost, svih nas pokazuje – točnim.; – rekao je nositelj liste br.12 i predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić te nadodao kako, nažalost, još ni danas nismo svjesni civilizacijskog dosega kao što je naš iskorak prema Europi, kao ni onih koji su nam to, poput Jadranke Kosor, omogućili u trenucima kad se činilo da taj iskorak neće biti moguć, zbog blokade pregovora prema Sloveniji i nezatvaranja velikog broja poglavlja.

Predstavljajući kandidate i kandidatkinje, predsjednik HSLS – a i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor naglasio je da je lista br.12., s obzirom na sastav, znanje i kvalitetu kandidatkinja i kandidata, jedna od najboljih, ako ne i najbolja od ponuđenih lista, budući da je riječ o ljudima, koji s obzirom na svoja životna i poslovna iskustva, neće morati doslovce tražiti na karti gdje je Bruxelles, jer su u Bruxellesu već odavno – kako stvarno tako i mentalno.