vidakovic kosor zmegac budimir

SLAVONSKI BROD – Žele li hrvatski građani promjene? Hoće li nam za tri ili šest mjeseci biti bolje?, pitanja su kojima je tribinu u Slavonskom Brodu, održanu u ponedjeljak, 27. lipnja 2011. godine započeo predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

On smatra da većina građana ne želi promjene i to i jest glavni problem. „Kada bi građani htjeli promjene razmislili bi koje će stranke podržati na izborima, a većina anketa pokazuje da ih je najviše za HDZ i SDP. Još uvijek bi svi da im se dijete zaposli u Općini, Županiji, očekuju da će se snaći preko stranke, prijatelja, da preko veze dobiju neki posao, poticaje. No, toga više neće biti i zato na idućim izborima treba glasati za promjene, inače će nam biti još gore. Neće nam biti bolje ni za tri ili šest mjeseci, HSLS ne želi lagati. Govorit ćemo ljudima istinu, ali i dati im viziju i plan kako da u četiri godine izvučemo gospodarstvo jer smo na dobrom putu da budemo u krizi kao Grčka.

 
Dodao je kako 2011. godina nije godina izlaska iz krize. „Reforme na početku moraju biti bolne i odmah treba učiniti rezove. Državni proračun treba biti puno manji nego što je danas, a bez novca će ostati svi koji ga nisu trebali dobivati, od socijalnih naknada do povlaštenih mirovina. Nužno je rasterećenje svih poreza, ukidanje parafiskalnih nameta posebno za one koji žele raditi i graditi i tek 2013. godine možemo očekivati da ćemo početi izlaziti iz krize“, zaključio je Kosor. 
 
tribina sbPrimjer kako se to u praksi može provesti naveo je Davor Žmegač, predsjednik Središnjeg vijeća i gradonačelnik Kutine: „Grad Kutina ukinuo je subvencije rukometašima jer su nas igrači stajali  4500 eura, a shvatili smo da je značajnije ulagati u vrtiće, škole. Istina je da nas čekaju EU fondovi, ali kao ravnopravna članica EU Hrvatska će se natjecati za ta sredstva s Njemačkom, Engleskom za što su nam potrebna znanja i gotovi projekti“. 
Govoreći o nužnom smanjenju administracije istaknuo je da je sustav županija zastario te da se treba organizirati u pet regija: – Imamo 550 gradova i općina, što znači i toliko prostornih i urbanističkih planova, a sve to je prepreka gospodarstvu. 
 
Josip Budimir, gospodarski strateg HSLS-a i član Predsjedništva istaknuo je da je krajnje vrijeme   za povrat duga. „Vrijeme je ne samo da se uokvirimo u ono što stvaramo, već i da skupimo nešto novca kako bismo vratili dug. Zadnjih deset godina svake smo godine posuđivali 3,3 milijarde eura. Imamo i potnecijala i ljudi za promjenu, ali reforme moraju biti radikalne i brze. Prije svega treba smanjiti rashodovnu stranu proračuna, smanjiti doprinose, poreze, a javna poduzeća trebaju dobiti profesionalni menadžment jer to ne smiju biti politička mjesta“, kazao je. 
 
Tribinom s temom “Gospodarske perspektive Hrvatske nakon parlamentarnih izbora” HSLS, kako je objasnila predsjednica ŽV HSLS-a Brodsko-posavske županije Ružica Vidaković, želi ponuditi konkretna gospodarska rješenja. Na tribini su uz građane i članove prisustvovali i predsjednici Županijskog vijeća Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije Senko Bošnjak i Nino Smolčić.