intervju glas istre


Prenosimo intervju predsjednika HSLS-a Darinka Kosora u Glasu Istre objavljen u ponedjeljak 12. rujna 2011. godine.

HSLS-ovu kampanju za parlamentarne izbore počeli ste u Istri, a još niste otkrili tko će biti nositelj vaše liste u 8. izbornoj jedinici. 

– U stvari, posjetom Puli započeli smo pretkampanju u 8. izbornoj jedinici. Što se tiče nositelja liste, sigurno da će to biti naša prva dva čovjeka iz Istarske i Primorsko-goranske županije, Sandro Jurman i Čedomir Dundović.

Moglo bi se reći da je istarsko sjedište HSLS-a u Kanfanaru, gdje je potpredsjednik HSLS-a Sandro Jurman načelnik. Što je s Pulom? Ciljate li na širenje popularnosti HSLS-a i u najvećem istarskom gradu?

– Apsolutno. Prije nekoliko mjeseci smo obnovili ogranak u Puli, kojem je na čelu dr. Rosana Lucijetić. Ovih dana imamo sastanke i s nekoliko uglednih istarskih poduzetnika i obrtnika, s kojima imamo ambicije širiti ogranak u Puli.

Što se zapravo dogodilo s pulskom organizacijom HSLS-a?

– To su već povijesne teme. Sada imamo novi HSLS, novo vodstvo stranke i novo vodstvo ogranka Pula, praktički na starom hardveru radimo novi softver, novu stranku. Da se nešto pozitivno mijenja za HSLS u Istri pokazuje i terenska anketa Kukuriku koalicije, koja je napravljena prije dva mjeseca, a u kojoj naša stranka u 8. izbornoj jedinici ima podršku više od šest posto glasača. Smatram da smo to povjerenje stekli uspješnim akcijama i peticijama vezanim uz zapošljavanje prvozaposlenika, ispravljanje nepravdi pri odlasku u mirovinu iz II. mirovinskog stupa, a posebno uz represiju nad građanima u provedbi Zakona o ovrsi nad novčanim sredstvima. Istrani su ljudi koji razumiju konkretne programe i ne nasjedaju na demagogiju. Nedavno smo prezentirali našu najnoviju akciju u kojoj pozivamo male i srednje poduzetnike i obrtnike na sporazum ne bismo li u budućem sazivu Sabora zastupali upravo njihove interese, koje smatramo i interesima cjelokupnog hrvatskog društva. Iskreno rečeno, ne plašimo se konkurencije, budući da i HDZ i Kukuriku koalicija, a i sve ostale stranke zastupaju koncept velike javne potrošnje i velikog proračuna, čime su izravno usmjereni protiv interesa malih i srednjih poduzetnika i obrtnika. Mi smo jedina stranka u ovom trenutku u Hrvatskoj koja se zalaže za bitno porezno rasterećenje gospodarstva i smanjenje javne potrošnje.

Mnoge stranke ističu da se bore za male i srednje poduzetnike. U Puli ste spominjali projekt “Brijuni rivijera”, koji je IDS, barem tako kažu u toj stranci, osmislio i zbog tih poduzetnika. Po čemu ste onda vi različiti?

– Što se tiče projekta “Brijuni rivijera”, HSLS ga podržava. Ali, žalosno je da je do “obnove” tog projekta došlo tri mjeseca prije izbora. Radi se očito o političkim balonima, prije svega HDZ-a, a žao mi je da je Županija nasjela na te trikove. To je čisto reklamerstvo premijerke i Vlade, jer oni nemaju osigurana sredstva niti ih mogu osigurati u iduća tri mjeseca svog mandata. To što će se možda 15. rujna otvoriti nekakav natječaj ne znači apsolutno ništa. Podsjećam da je prije više od godinu dana otvoren natječaj i za Zračnu luku Zagreb po sličnom modelu i da se do danas ništa nije dogodilo. Tako će vjerojatno biti i s natječajem za Brijuni rivijeru.

No, je li taj projekt na tragu vašeg programa pomoći poduzetnicima?

– Ako istarska i hrvatska građevinska operativa bude radila, ako sutra Istrani nađu svoja nova radna mjesta u tom projektu, i to ne samo konobara i pomoćnog osoblja, već i menadžmenta, ako građanima bude dopušten pristup na pomorsko dobro, na sve plaže, onda to svakako podržavamo. U suprotnom, ne vidim kakve bi koristi Istrani imali od tog projekta.

Zašto ste se orijentirali na male poduzetnike, budući da veće stranke daju podršku većim tvrtkama, zbog čega su im i stranački računi bogatiji donacijama?

– Sami ste već dali odgovor na to pitanje. Korporacije uvijek financiraju HDZ ili SDP, ovisno o tome očekuju li da će jedni ili drugi pobijediti na izborima. HSLS je liberalna stranka, a sve liberalne stranke u Europi zastupaju interese malog i srednjeg poduzetništva. Izgubljenih 100.000 radnih mjesta možemo vratiti samo u realnom sektoru; pa ne misli netko da bismo ta radna mjesta vratili zapošljavanjem u državnim i lokalnim službama. Bez opstanka tržišne Hrvatske nema opstanka ni proračunske Hrvatske, a onda nema opstanka ni hrvatske države.

Mislite li da u Istri ima mjesta za dobivanje glasova pored IDS-a?

– Apsolutno. Pa nije IDS Komunistička partija Kube. Nažalost, posljednjih mjeseci vidimo da IDS, koji je formalno dio lijeve koalicije, puno više surađuje s HDZ-om. Zato kažem da bi možda glas za IDS bio ustvari glas za HDZ u budućnosti, a to bi bilo jako loše

.Rekli ste da s HDZ-om ne želite surađivati. Razmišljate li o postizbornoj suradnji s Kukuriku koalicijom, ako naravno osvojite saborske mandate?

– Ono što sigurno znamo jest da nećemo koalirati s HDZ-om i HSS-om. Ali, osim na vlasti, mi možemo biti i jaka oporba. Normalno da svaka politička stranka teži ulasku u vlast jer se zato i natječe na izborima, no ako ne možete utjecati na realizaciju svojih programa, zašto bismo bili u vlasti? Zbog nekoliko sinekura? Ne, hvala. Ako pobijedi lijeva koalicija, a model upravljanja Hrvatskom ostane isti, takva vlast nas ne zanima. Naglasak HSLS-a nakon izbora bit će na rješavanju problema malih i srednjih poduzetnika i obrtnika te obrazovanju i znanosti, kao i povezivanju obrazovanja i znanosti s gospodarstvom. Bez ove dvije stvari nema izlaska iz gospodarske krize. Zato je HSLS donio odluku da samostalno izađe na izbore, ne bi li mogao biti partner, a ne, kao neki drugi, samo prirepak na koalicijskoj listi.

To je i veliki rizik za HSLS.

– Vidjet ćemo. Cijeli sam život bio mali poduzetnik i znam da bez rizika i rada nema profita. Tako je i u politici. Ako nemate političku hrabrost, ako nemate jake programe i sami ne izborite svoje mandate, zašto bi vas netko uopće cijenio, zašto bi glasao za prirepke SDP-a ili HDZ-a.

Ali, postoji mogućnost da HSLS u slučaju neuspjeha na parlamentarnim izborima nestane s nacionalne scene.

– To se sigurno neće dogoditi.

IZVOR: Glas Istre – 12.09.2011.
Razgovarao: Bojan Žižović