darinko kosorPredsjednik HSLS-a obrazlaže zašto je uvjeren da će Karamarko biti veliko iznenađenje nakon izbora i zašto je baš on čovjek koji može provesti promjene

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u politici je još od omladinskih dana. Iskusni mladoliki politički lisac, koji izgleda znatno mlađe od 50 godina koje ima na leđima, toliko je nahvalio svog starijeg koalicijskog partnera Tomislava Karamarka da me ne bi začudilo da ga on zbog toga nagradi još jednim ministarskim mjestom. Predsjedniku HDZ-a očito posebno godi kada ga liberal i zagrebački gradski dečko predstavlja ne samo kao umjerenog političara nego i vrlo zabavnu i ugodnu osobu.

Hoće li Josip Budimir biti ministar gospodarstva u Karamarkovoj vladi?
To ovisi isključivo o Karamarku za kojeg smatram da će biti budući mandatar Vlade te da će, sukladno našemu sporazumu, predlagati sve članove Vlade. Mi u HSLS-u inzistirat ćemo na poštivanju sporazuma u onom dijelu gdje smo se dogovorili da će svi članovi Vlade biti birani po stručnim kriterijima. Ako ministri budu birani po stručnim kriterijima, onda Budimir itekako može konkurirati za člana Vlade.

Za sada se događa to da Budimir iziđe u javnost s nekim konkretnim potezima koje bi želio napraviti kao ministar, a onda ga isti dan HDZ demantira.
Najvažnije je da demanti nikada nije došao od Karamarka. To je jedino važno.

Vi, dakle, očekujete da Budimir bude ministar?
Očekujemo da imamo svog predstavnika u Vladi, a Budimir je naš kandidat. Mi smo ga već na tijelima stranke nominirali.

Nije tajna da ste vi s Karamarkom razgovarali o ministarskim pozicijama?
Zašto mi kao partner ne bismo imali svog kandidata. U zadnjih devet mjeseci, otkad se Budimir spominje kao naš kandidat, nisam čuo da ga je osporavao itko iz stručnih, poduzetničkih i političkih krugova.

U vašoj je stranci i Marijan Hanžeković. Je li on u nekim kombinacijama za Vladu s obzirom na to da je u dobrim odnosima s Karamarkom?
Hanžeković je samo obični član stranke. Nije član nijednog stranačkog tijela. Mislim da je u posebno specifičnoj poziciji od kada je ove godine postao vlasnik Europapress holdinga. Mislim da će na neki način zalediti svoje stranačko djelovanje. Ne možete biti medijski izdavač i aktivni član stranke.

Ali nije tajna da je u dobrim odnosima s Karamarkom još iz vremena kada su zajedno bili u KK Zagrebu.
Oni su privatno dobri. To nema veze s HSLS-om. Bili su zajedno u upravi KK Zagreba, a poznaju se otprije.

Kada već razgovaramo o privatnoj i javnoj sferi, ne može se zanijekati da se neke političke odluke donose u nekim krugovima koji nisu uvijek javni.
Donose se u Americi, Velikoj Britaniji i Njemačkoj pa ne znam zašto bi to bilo specifično za Hrvatsku. Na kraju svaki prijedlog, koji možda izađe iz jednog takvog razgovora ili brifinga, mora proći državna ili lokalna tijela.

Kako se nositi s tako utjecajnom osobom s jakim društvenim vezama?
Marijan je član stranke od 1995. godine, dakle već 20 godina. Kada je postao član stranke, nije bio ni među prvih 50 odvjetnika ni vlasnik EPH koji ima u vlasništvu samo devet mjeseci. Ne možete nekome zabraniti da bude član stranke. Kada je bio mladi odvjetnik, izabrao je HSLS kao svoju stranku.

Poštuje li stranačku hijerarhiju?
Nema je što poštovati jer nije ni u jednom tijelu, a koliko znam, neredovito ili uopće ne dolazi na sastanke matičnih ogranaka. Osim toga, nije kandidat za izvršne funkcije.

Vi ste također dobro “kliknuli” s Karamarkom. Nemate samo dobre stranačke nego i osobne odnose?
Postoji kriva predodžba o Karamarku kao rigidnom desničaru. To apsolutno nije točno. Poznajem ga malo iz košarke i nekih drugih situacija. Riječ je o jednom modernom urbanom predstavniku srednje generacije. Volio bih kada bi svatko s njim mogao provesti nekoliko sati u razgovoru. Siguran sam da bi promijenio mišljenje za 180 stupnjeva. Uvjeren sam da će Karamarko biti pozitivno iznenađenje zato što je on čovjek koji je sposoban provesti reforme.

Je li prije izbora malo previše “šiljio” oko ćirilice i Srba?
Kao liberal smatram da je to nepotrebno. HDZ je ipak druga politička opcija od HSLS-a. Oni imaju specifično biračko tijelo i vjerojatno je njihova strategija predizborna. Sjetite se samo nekih prijašnjih poteza HDZ-a prije izbora i kako su se ponašali nakon izbora.

Trebaju li se Srbi zabrinuti ako Karamarko dođe na vlast?
Apsolutno ne. Srbi su najbolje surađivali s hrvatskom vlašću kada je na vlasti bio HDZ.

Jeste li pokušali pomiriti svoju rodicu Jadranku Kosor i Karamarka?
Mislim da je to nepomirljivo (smijeh).

To je stvar osobne nesnošljivosti ili?
To vam je ona gradacija u Hrvatskoj: prijatelj, neprijatelj i stranački prijatelj koji je gori od neprijatelja.

Komunicirate s gospođom Kosor?
Komuniciram, ali ne previše.

Nije vam Karamarko zabranio komunikaciju?
Ne, ne. Kažem vam, Karamarko je nešto potpuno drugo od onog kako ga jedan dio javnosti percipira.

Ovo govorite kao šef HSLS-a ili kao stručnjak za marketing?
Ovo govorim privatno. To je moj dojam. Poznat sam po tome da govorim ono što mislim.

Dobri ste s Karamarkom, a kakvi ste s Milijanom Brkićem?
Njega sam upoznao kada je ostao bez posla. To je bilo negdje 2001. godine kada ga je tadašnji ravnatelj, a sadašnji ministar policije Ranko Ostojić izbacio iz Alfi jer nije htio tući narod po Sinju.

Brkić je dobar čovjek?
Mislim da je za HDZ više nego koristan. Podigao je stranku za 50 posto.

Oni koji vas ne vole zamjeraju vam da ste oprezni i neodređeni?
Vrlo sam jasno odgovorio na sva pitanja koja ste mi postavili. Mislim da to automatski demantira moje kritičare.

Vaša supruga sada radi kao šefica marketinga u EPH?
Već 15 godina radi u EPH. Zaposlio ju je Nino Pavić.

To je još jedna zajednička crta s Karamarkom. I njegova je supruga radila u marketingu EPH?
Radile su zajedno.

Jesu li vam i supruge u dobrim odnosima?
Ne, koliko znam, znaju se samo iz viđenja s posla.

Trenutačno je u regiji aktualna izbjeglička kriza. Kakav je vaš stav o tome?
Mi Hrvati moramo biti svjesni da smo i mi bili u sličnoj situaciji te da moramo biti osjetljivi prema drugima. Sirijci sigurno ne odlaze zato što im je dobro u domovini. Odlaze zato što moraju birati između života i smrti. Biraju život. Budući da Hrvatska nije u Schengenu, mislim da nećemo imati ovakvu navalu kakvu je imala Srbija. Moramo se bolje pripremiti i za ono što će se dogoditi u Hrvatskoj.

Kako komentirate činjenicu da je Velika Britanija zabranila dolazak izbjeglica?
Očito će najveći pritisak biti na Njemačku. Mislim da EU za sada još nema jasnu politiku.

Molim vas decidiran odgovor na moje pitanje o Velikoj Britaniji.
Hrvatska je nažalost mala zemlja. Ne vrijede ista pravila u svjetskoj politici za male i velike. Za nas, a i za druge male zemlje uvijek su drugačiji kriteriji nego za velike.

Moramo li se pomiriti s tim da veliki započinju ratove, njihove tvrtke potpisuju unosne naftne ugovore, a mi ćemo snositi posljedice te politike?
To je pitanje naše diplomacije, od predsjednice Republike do Ministarstva vanjskih poslova i premijera. Koliko smo mi spremni reagirati u takvoj situaciji. Nisam za slijepu poslušnost nekoj zajedničkoj europskoj politici. Hrvatska treba biti korektna, jer smo potpisali neki sporazum, ali moramo štiti svoje nacionalne interese. Što više sebe budemo poštovali, to će nas drugi više poštovati.

Mislite li da bi i SAD trebao primiti jedan dio migranata iz Sirije?
U fizičkom smislu to je teško organizirati i provesti, ali da je Amerika duboko prisutna na našim prostorima, to je sigurno. Prije bih rekao da oni trebaju preuzeti odgovornost za sređivanje stvari u Siriji i Libiji, nego po pitanju izbjeglica koje bi išle u Ameriku.

Ali voze brodovi i u Ameriku?
To je jedna šira svjetska politika. Hrvatska sigurno neće dati konačne odgovore.

Javlja li vam se gospođa Sandra Švaljek?
Mi smo gotovo u tjednom kontaktu. Surađivat ćemo i u buduće.

U kuloarima se govori da ste je vi nagovorili na političku borbu. Sada je ona izbačena iz igre, a vi ste još u sedlu.
Ona nije izbačena iz igre. Doživjela je najbolje što je mogla, a to je da je zagrebačka javnost shvatila da ona nema ništa s politikom Milana Bandića. Dok je bila njegova poslušna zamjenica, ljudi su mislili da ima puno toga s njim.

Preuzeto iz Večernjeg lista