aga2Hrvatska Socijalno Liberalna Stranka  ŽV Brodsko – posavske županije u povodu blagdana Sv. Vinka 19.  godinu za redom organizirala je obilježavanje dana  vinara i vinogradara. U Brodsko-posavskoj županiji  štuje se tradicija uzgoja vinove loze i sve je više mladih ljudi koji se putem obiteljskih gospodarstava bave proizvodnjom vina te na taj način nastoje osigurati  opstanak uzgoja vinove loze ali i egzistenciju. Upravo na dan vinara na imanju obitelji Crljen u Podvinju, “Bećarska kuća” HSLS-ovci su iskoristili priliku i promovirali vina poduzetnice Đurđice Jurković iz Brodskog Stupnika i OPG-a Kraljić iz Rešetara.

Važnost pružanja potpore u očuvanju malih i srednjih poduzetnika, naglasila je Ružica Vidaković, predsjednica Brodsko-posavskog HSLS-a:

“Običaji su stariji od zakona, tako se u našem kraju kaže. Običaje i tradiciju moramo čuvati, ali isto tako sve poduzentnike koji se bore da opstanu, sačuvaju tradiciju i osiguraju egzistenciju sebi i mlađim naraštajima. Ja bih posebno iskazala senzibilitet prema ženama poduzetnicama. Upravo ovdje promoviiramo Đurđicu Jurković i njena vrhunska vina.”

Radi se o poduzetnici koja je unazad 20-tak godina prošla niz turbulencija i gospodarskih izazova i opstala. Sačuvala je tradiciju uzgoja vina i vinove loze. Danas nije lako na tržištu nametnuti svoj proizvod, sve to prodati i naplatiti i uložiti u novu i proširenu proizvodnju. Ona danas ima proizvod koji ima svoj brend i uspijeva to uspješno kapitalizirati. Ovo je danas dan kada želimo biti vjetar u leđa upravo ženama i svim srednjim i malim poduzetnicima kako bi naglasili važnost autohtone, domaće proizvodnje. Temelj našeg domaćeg gospodarstva upravo jesu mala i srednja poduzeća. Činjenica je kako pravni subjekti iz tog područja zauzimaju 99% gospodarskog prostora i kako broj zaposlenih u tom području čini 65% svih ukupno zaposlenih u Hrvatskoj. Namjera nam je bila i danas dati poticaj malim i srednjim poduzetnicima našega podneblja, našim vinarima te na taj način istaknuti važnost autohtonog hrvatskog proizvoda. Smatramo da je i to jedan od jamstava održivog razvoja u ruralnim prostorima. Danas kada velike strane tvrtke praktički preko noći zaposle a također preko noći i otpuste na stotinjak radnika jako je bitno ulagati i sačuvati konkurentnost domaćeg proizvoda i hrvatskog i poduzetnika.

Goste smo dočekali slavonskim delicijama. To je nešto što se čuva kroz generacije, što je izvorno i što jamči opstanak ovoga kraj. Domaćim autohtonim proizvodima alternative nema, Slavonija je upravo prema tome poznata i zanimljiva i to je ono što je naš izvorni brand.

Ponosan na vinare i vinogradare s novogradiškog područja je i Zlatko Aga, načelnik općine Rešetari i član Središnjeg vijeća HSLS-a. U opuštenoj atmosferi, uz vinsku kapljicu kratko je prokomentirao:

“Obilježavanju Vinkova pridružili smo se i mi iz Rešetara, sa zapadnog dijela Brodsko-posavske županije. Ovjde ujedno reklamiramo i našeg mladog vinogradara Ozrena Kraljića, koji se upustio u uzgoj vinograda, a uspješno to radi 7 godina. Tijekom godina njegova vrhunska vina nagrađivana su brojnim medaljama i priznanjima na raznim natjecanjima i izložbama. Popodne se pridružujemo mještanima Općine Rešetari, svih sedam naselja, koji rado slave tradiciju Vinkova”.

Druženju u Bećarskoj kući u jutarnjim satima rado su se pridružili i putnici 10. Vinobusa Radio Slavonije, a pjesmom i svirkom druženje su upotpunili Starotopoljani i Vesele Šokice.