Hrebak: Korušec nekima steže, a sebi otpušta remen

Facebooktwitter

BJELOVAR – 16.02.2011.
U ime Županijske organizacije HSLS-a BBŽ i Gradske organizacije HSLS-a Bjelovar odlučili smo istupiti u javnost zbog aktualnosti vezanih uz rad gradske vlasti u gradu Bjelovaru i zbog svih onih izazova koji će se u ovoj godini naći pred gradskom vlašću, a o kojima nitko ne želi govoriti, pogotovo bjelovarska oporba.

Poznato je da HSLS više nema predstavnika u Gradskom vijeću, ali upravo zato smatramo da objektivno i neopterećeno možemo gledati na rad gradonačelnika Korušeca i Gradskog vijeća Grada Bjelovara. HSLS želi reagirati na nedavnu odluku gradonačelnika Korušeca da smanji plaće svim zaposlenicima koji dobivaju plaću iz gradskog proračuna, dakle radi se o zaposlenicima vrtića, muzeja,  knjižnice, JVP i gradske uprave i to za 5% svima, a razlog je slabo punjenje proračuna za 2011. godinu iako je proračun donesen nedavno, okarakteriziran kao dobar proračun, a već se tada vidjelo da je nerealan. Već tada se ta mogućnost mogla predvidjeti i stiglo se reagirati, dok ovako ispada neozbiljno da se već nakon mjesec dana proračun smanjivanjem plaća mijenja, kazao je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu predsjednik HSLS-a Bjelovara Dario Hrebak.HSLS podsjeća da je gradonačelnik Korušec uz pomoć većine u vijeću podigao plaću prošle godine za oko 4000 kuna sebi i 3000 kuna zamjenicima u netto iznosu, a pročelnicima i još ponekim pojedincima nešto manje. Kada zbrojimo sve te iznose i pretvorimo ih u brutto iznos, ispada da na godišnjoj razini gradsku blagajnu ovakav pothvat košta oko 300 000 kuna, a ako uračunamo i ostale djelatnike i njihovo povećanje, taj se iznos penje i do pola milijuna kuna. S druge strane to povećanje se na neki način mora kompenzirati u gradskoj blagajni pa su odlučili da sada, nakon povećanja nekima, smanje 5% svima pa ispada da će tete u vrtiću iz svog džepa izdvajati za povišicu gradonačelniku i njegovim zamjenicima. Također, moramo gledati i ne toliko zanemarivu činjenicu koliko će gradska blagajna manje prihodovati od poreza na dohodak i prireza na iznos smanjenja plaća, nastavio je Hrebak.„Svi se sjećamo priče o stezanju remena i odricanju, ovo je primjer da netko steže remen drugima, dok ga sebi otpušta, neki se odriču dok drugi stječu. To je nedgovorno i nemoralno ponašanje prema građanima i zaposlenicima čija je plaća smanjena. Stoga pozivamo gradonačelnika da vrati stanje svoje i plaće ostalih na početno stanje, a tek onda ako će uopće biti potrebno, smanji ostalima.
Tada bi to bilo odgovorno i solidarno ponašanje gradske vlasti. Pomalo podcjenjivački zvuči opravdanje da plaća gradonačelnika ne smije biti jednaka plaći općina Šandrovac ili Velika Pisanica. Gradonačelniče, mi smo građani grada Bjelovara i trebate se solidarizirati sa Bjelovarčanima.
Drugo pitanje od kojeg očekujemo odgovor svih stranaka u Gradskom vijeću je pitanje načina na koji je izglasan proračun grada Bjelovara za 2011. godinu. Govorilo se da je to realan proračun, a već se dva mjeseca nakon njegovog donošenja snizuju plaće, čije smanjenje nije bilo uvršteno u taj proračun.U Gradskom vijeću većinu čini koalicija HDZ-HSS-HSU i dva nezavisna vijećnika. Međutim takvo je stanje nekada bilo, dok dr. Davorin Diklić nije napustio redove HSS-a i postao nezavisni vijećnik, čime više nitko ne zna tko obnaša vlast u Gradskom vijeću.  Naime, proračun za 2011. godinu podržali su neki vijećnici SDP-a i HNS-a što je u potpunosti legitimno i demokratski, ali malo je čudno i nevjerodostojno da opozicijski vijećnici podržavaju proračun koji Gradonačelnik već u veljači spašava smanjenjem plaća zaposlenika gradskih institucija. 
Mi u HSLS-u tražimo od svih relevantnih stranaka u Gradskom vijeću da se izjasne javno tko je na vlasti a tko oporba jer su građani zbunjeni, a odnosi u vijeću su čudni i više se ne zna tko koga podržava, nema prave oporbe i što je najgore, ne zna se da li će određeni gradonačelnikov prijedlog, projekt ili proračun, proći ili ne.U protivnom, idemo na izbore, bolje i to nego da nam se dogodi pat pozicija ili paraliza gradske vlasti. Izbori nisu uvijek trošak, pogotovo ako se poklapaju s parlamentarnima, jer u ovoj godini gradonačelnika i njegov tim očekuju veliki izazovi i mi ne želimo da se dogodi takva paraliza jer tada nastaje plodno tlo za političku trgovinu ili možda nešto još gore, zaključio je Dario Hrebak.

Povezani sadržaj